De talen die je moet kennen voor het maken van een nieuwe website

Begonnen als een complete beginner, durf ik wel te zeggen dat ik in de tijd als sitebeheerder enige kennis op het gebied van online marketing heb opgebouwd!

De talen die je moet kennen voor het maken van een nieuwe website

4 maart 2016
 Categorie├źn: Online marketing, Blog


Als je iets intypt in de webbrowser krijg je altijd iets leuks te zien. Een website met plaatjes, navigatiebalken, rondvliegende iconen, noem het maar op. Maar al deze visuele effecten komen natuurlijk niet uit het niets. Hoe komen die eigenlijk op het internet en hoe verschijnen ze op zo'n manier op ons beeldscherm?

Programmeertalen: HTML en CSS

Computers communiceren net als een mensen via taal. Mensen communiceren in natuurlijke taal, computers doen dat in formele taal. Een vorm van deze formele taal is programmeertaal. Achter alles wat wij op een computerscherm zien aan beelden zit codering, die een specifieke vorm kent en op een bepaalde manier is geschreven. Deze specifieke vorm en manier waarop codering wordt geschreven heet een programmeertaal. Er zijn vele verschillende programmeertalen en elke taal heeft zijn eigen functie. De belangrijkste programmeertalen van websites zijn HTML en CSS.

HTML

HTML is een programmeertaal die is uitgevonden in 1993. Het staat voor HyperText Markup Language en is de ruwe codering die achter de structuur van een website zit. Heb je weleens meegemaakt dat een website niet goed werd geladen en dat je alleen lijsten met blauwe en onderstreepte woorden zag? Dat is het ruwe product van HTML. HTML geeft aan welke functies bepaalde woorden hebben en hoe ze in relatie staan tot elkaar. Zo kun je ermee aangeven wat er in de header moet staan (ziet er uit als <head>), wat de content moet zijn (visueel: <body>) en wat de titels moeten zijn (visueel: <title>). Ook kan het de computer vertellen waar en hoe plaatjes moeten worden weergegeven.

CSS

HTML wordt aangevuld door CSS, kort voor Cascading Style Sheets. Zoals de naam al zegt geeft CSS de stijl van een pagina weer, of beter gezegd de opmaak. Als HTML het geraamte van een gebouw is, dan is CSS de verf. Met CSS bepaal je lettertypes, de afmetingen van titels, de grootte van plaatjes en de kleuren van navigatiebalken. Voor de uitvinding van CSS in 1994 werd alle informatie over de opmaak van een pagina direct verwerkt in de HTML zelf. Dit leverde enorme lappen tekst op waar maar moeilijk wijs uit te worden werd. Met de komst van CSS werd het mogelijk een apart bestand aan te maken die alleen maar informatie bevatte over de opmaak. Dit bestand kan extern gekoppeld worden aan een HTML bestand en zo vormen ze samen een overzichtelijke codering van een pagina waar gemakkelijk dingen in aangepast kunnen worden.

Naast HTML en CSS zijn er nog vele andere programmeertalen die achter de opbouw van een website zitten. Zo zijn er ook nog JavaScript en Flash, maar HTML en CSS zijn veruit de belangrijkste. Als je deze twee formele talen leert kun je al aan de slag met het bouwen van een website en kun je hem geheel aan jouw wensen aanpassen.

Over ons
Samen leren we meer over online marketing

Over mij: Ik ben Jan-Jaap, 34 lentes jong. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels werk ik met veel plezier als leraar geschiedenis op een middelgroot MBO. Jarenlang heb ik de website van de studievereniging bijgehouden, waar we bijvoorbeeld onze seminars of lezingenavonden aankondigden. Om onze site meer onder de aandacht te brengen, ben ik me gaan verdiepen in online marketing. Ik merk dat door zelf over marketing te schrijven de kennis meer beklijft en beter toepasbaar wordt. Ik begon als een complete beginner, maar ik durf wel te zeggen dat ik in al die tijd enige kennis op het gebied van online marketing heb opgebouwd! Op deze pagina deel ik die kennis, wat een win-winsituatie is: ik leer ervan, en jij leert (hopelijk) ook bij.